Dýňové cupcakes
Z dýně se dá udělat velké množství různých druhů dezertů. Jejich zářivá barva vás zahřeje, zvlášť teď když je venku kalamita. Tentokrát jsem udělala malé dortíky.
Chystala jsem se na ně poměrně dlouho. Vlastně od té doby co mi sestra z Říma přivezla granátové jablko o velikosti středního květáku, a jehož zrnka opravdu chutnají sladce a nejsou to ty děsné trpké plody co se dají sehnat u nás. Nicméně ani tohle "svaté" římské nemá na granátová jablka co jednou přivezla babička z Izraele, tehdy to byla po rozkrojení opravdu šťavnatá bomba v barvě burgundského vína.
Recept je převzatý z Joy of baking.
K přípravě potřebujete dýňové pyré - jak ho dělám jsem popsala u polévek, nicméně ve zkratce - rozpůlím dýni, vydlabu semínka a dám péct na 180 °C na zruba 30 minut, nebo dokud není dužnina měkká, poté vyškrábu lžící. Slupku vyhodím, dužninu promixuji. Co zbyde přidám do mrazáku na horší časy. Většinou udělám záměrně velké množství a zamrazím po několika krabičkách o stejné hmotnosti, abych věděla pokaždé, kolik jich budu potřebovat na daný recept.
Používám oproti původnímu receptu domácí perníkové koření - namíchám mletou skořici, zázvor, hřebíček, nové koření (3:1:1:0,5).
Vanilkový extrakt a vanilkový cukr z domácích zdrojů. Jejich výroba je nanejvýš jednoduchá. Případně lze nakoupit ve Vanilkovém obchodě - tam jsem velice spokojená s kvalitou, lusky jsou vždy pořádně šťavnaté, žádné "sušáky" co najdete v marketech, nebo třeba i u Grešíka - tam to taky není žádná sláva.
Těsto na dortíčky (12 ks) :
- 195 g mouky (míchám hladkou a polohrubou)
- 1,5 lžičky perníkového koření (nebo 1 lžička skořice, 1/4 lžičky zázvoru, 1/4 lžičky drceného hřebíčku)
- 200 g cukru
- 2 vejce
- 113 g změklého másla
- 1 lžička kypřícího prášku
- 1/2 lžíčky sody bikarbony
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 180 ml dýňového pyré
Troubu předehřeju na 180°C. Plech na muffiny vystelu papírovými košíčky.
Mouku proseju spolu se solí, kypřícím práškem, sodou a kořením.
V míse či v robotu promíchám změklé máslo, pak přidám cukr a mixuji dokud nezískám hladký, lehce napěněný krém. Pak po jednom zamíchávám vejce, přidám vanilku. Až je hmota nadýchaná, přidávám střídavě dýňové pyré a prosátou moučnou směs a mixuji, dokud není těsto jednolité.
Mouku proseju spolu se solí, kypřícím práškem, sodou a kořením.
V míse či v robotu promíchám změklé máslo, pak přidám cukr a mixuji dokud nezískám hladký, lehce napěněný krém. Pak po jednom zamíchávám vejce, přidám vanilku. Až je hmota nadýchaná, přidávám střídavě dýňové pyré a prosátou moučnou směs a mixuji, dokud není těsto jednolité.
Připravené košíčky plním do 3/4 objemu - nabydou. Dám péct na 15-20 minut. Jsou hotové až je povrch upečený do zlatova a vpíchnutá špejle či párátko vyjde čistá. Nechám řádně vychladnout, aby se krém neroztekl.
Na zdobení na (12 ks):
- 400 - 500 g mascarpone
- 180 g cukru krupice
- 20 g vanilkového cukru
- 20 g másla
- 1/2 granátového jablka
Všechny suroviny mimo granátové jablko vyšlehám na krém a směsí naplním zdobící sáček. Dám vychladit do lednice. Až krém zpevní, ozdobím jím dortíky.
Jablko rozkrojím a jednu půlku obalím folií a uklidím do lednice. Nachystám si vařečku nebo paličku na maso. Jablko vezmu do ruky, držím nad mísou a tluču do něj vařečkou a postupně vytloukám jednotlivá zrnka. Těmi pak posypu hotové dortíky. Které někdy začnou mizet ještě než se k tomu dostanu.
Dobrou chuť :-)
Znám ten feel
OdpovědětVymazat