Tuhle polévku jsem poprvé ochutnala u nás na Vinopě v rámci jejich vitální kuchyně. Pátrala jsem po receptu, protože mi nečekaně velmi zachutnala, Nicméně místní kuchyně se o svá tajemství nedělí. Nevadí, pátrala jsem a zkoušela a nakonec jsem zjistila že Gordon Ramsay uvařil v podstatě totožnou polévku, asi tolik k výrobnímu tajemství místní restaurace :-).
Je zajímavé, že ačkoliv kombinace chutí zní šíleně, výsledný pokrm však chutná velmi lahodně. Na začátku cítíte rajčata a zázvor, později chuť přechází do jemných tónů kokosového mléka a štiplavosti chilli a ve finále to spolu skvěle ladí.
Na 4 skromné porce:
- 500 g rajčat
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule nakrájená nahrubo
- 2,5 cm zázvoru, oloupaného a nakrájeného na plátky
- 2 stroužky česneku na jemné plátky
- lžička drceného římského kmínu
- lžička kurkumy
- 4 bobkové listy
- 100 g kvalitního protlaku
- 400 g kokosového mléka (1 plechovka)
- lžíce cukru (nebo dle chuti)
- 1 chilli paprička najemno (pro milovníky pálivého nechávám semínka)
- pepř a sůl
- lžička pražených kokosových vloček na ozdobu (volitelně)
- hrst lístků bazalky nebo koriandru - podle chuti
Rajčata umyju a na jejich špicce nakrojím do kříže. V hrnci nechám vařit dostatečné množství vody a jakmile začne bublat, rajčata do ní vyklopím. Do mísy naliju ledovou vodu. Po půlminutě varu rajčata sliju a okamžitě přemístím do připravené ledové vody.
Postupně nabodávám na vidličku a loupu z kůže. Pokrájím na čtvrtiny a vykrájím "bubáky".
Na pánvi rozpálím olej a orestuji na něm cibuli, jakmile zesklovatí, přidám zázvor a česnek.
Přidám špetku soli, pepře, chilli, 4 bobkové listy, kurkumu i římský pepř a lžíci cukru. Restuji cca 3 minuty.
Pak přidávám rajčata i protlak a promíchám. Následuje kokosové mléko a 400 ml vody (odměřuju použitou plechovkou od mléka). Vařím 15-20 minut.
Vyndám bobkový list a promixuju tyčovým mixérem. Kdo má rád hladké krémové polévky, může i propasírovat. Ochutnám, případně přidávám sůl, cukr nebo pepř, záleží jak máte rajčatové věci rádi vy.
Na suché pánvi jemně orestuju kokosové vločky. Ty pak nasypu na servírovanou polévku společně s bazalkou či koriandrem. Podávám s křupavou bagetou.
Dobrou chuť :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat