středa 21. ledna 2015

Arašídový chlebíček - peanut butter bread



Drahý se nedávno rozhodl objednat si arašídové máslo z Anglie. A tak se stalo, že máme doma asi 27 kilo arašídového másla. Crunchy i smooth. 100 % arašídů, žádná sůl, žádný cukr. Tedy - když si chce člověk zamlsat jako Brad Pitt v Seznamte se, Joe Black, musí si máslo trošku nasolit a trošku osladit. Ale je fajn, že míru ochucení si volíte sami. Navíc - žádná sůl, žádný sodík navíc - nezvyšuje se krevní tlak. A tak je arašídové máslo skvělým zdrojem bílkovin, tuků a vlákniny. 
Slíbila jsem, že přichystám spoustu receptů, kde se máslo využije, protože jsme měli trochu strach, že se neudá. Nicméně tohle je první z nich a řekla bych že 2/3 jsou zamluvené. Očividně nejsme jediní kdo má rád celozrnné tousty s arašídovým máslem :-).



Jako úplně nejrychlejší recept jsem vymyslela tento chlebíček. A ano, taky jsem se chtěla pochlubit novou formou na jednoporcové quick breads z Lidlu, se kterou jsme si byli souzeni. Totiž dávka těsta co se vejde do klasické chlebíčkové formy přesně padne do 6 formiček co jsou v plechu. 

Chlebíček můžete připravit jednoduše, bez dalších ořechů a sušeného ovoce či vloček, aby vynikla jemná chuť arašídů, já ale ráda přidávám "fitness směs" od nás z Racky. Je to směs mandlí, lískáčů, para ořechů a vlašáků s brusinkama a rozinkama. A taky ovesné vločky, ať je to ještě o fous zdravější. 

A s chutí si na chlebíček naléváme ještě "toping", který vytvořím smícháním 40 g arašídového másla, 15 g agávového sirupu a pořádné špetky soli s trochou mléka nebo vody (doředíte si na požadovanou konzistenci).





Na 1 standartní chlebíčkovou formu/ nebo 6 malých chlebíčkových formiček:


  • 125 g hladké mouky pšeničné
  • 125 g celozrnné mouky jemně mleté pšeničné
  • 200 g arašídového másla
  • 60 g třtinového cukru
  • 40 g agávového sirupu
  • 300 ml kysaného podmáslí/zákysu/ nebo rostlinné alternativy s trochou citronové šťávy
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 velké vejce


  • 100 g ovesných vloček
  • 150 - 200 g směsy ořechů a sušeného ovoce
  • trocha oleje nebo másla na vymazání formy


Troubu předehřeju na 180 stupňů. Formu vymažu olejem.

Do velké mísy nasypu úplně všechny ingredience a promíchám rychle na těsto.

Plním do formy a peču - velký bochník cca 45 - 50 minut, malé bochánky asi 20 - 25 minut. 

Nechám vychladnout ve formě. Volitelně potírám arašídovým topingem (viz výše)




Žádné komentáře:

Okomentovat