Letos jsem na Silvestra hostila bezmála 15 lidí a dobrovolně jsem se ujala přípravy jídla. Mimo další chuťovky, které jsem již uvedla, nebo teprve uvedu, jsem chtěla nachystat soustu domácího guacamole s tortila chipsy (protože to považuju za mnohem lepší alternativu chipsů). A tak jsem kolem 27 prosince nakoupila asi 6 avokád, aby do Silvestra optimálně změkly. Průšvih nastal v momentě, kdy v obchodě byly nachos vyprodané a mexická restaurace, kde jsem je chtěla případně nakoupit měla dovolenou až do ledna. A tak jsem v novém roce měla v lednici mimořádně měkkých avokád a nevěděla co s nimi.
Teda vlastně věděla, co nejdřív jsem si zajela do Sklizeno - Křídlovická pro velký pytel těch nejlepších nachos co znám. A tam jsem dostala tip od kolegyně a kamarádky Petry (tímto velice ti velice děkuji :-) ) - z avokáda se prý dají udělat také skvělé brownies. Což mi nedalo a hned jsem se jala googlit recept. Některé byly s moukou, některé bez, některé jen se žloutky, některé s větším či menším množstvím kakaa nebo cukru. V některých byly kupodivu třeba i vařené fazole.
Po chvilce experimentování vypouštím vlastní recept. Vyjde na jeden malý plech - 9 čtverců. A protože nejsem milovníkem čisté hořké čokolády, a mám ráda když tu hořkost doprovází i jiná chuť, využila jsem posledních zásob biopomerančů a nastrouhala do směsi kůru a na dno přidala filátka z pomeranče. Taky jsem pro zajímavou texturu nadrtila pár oloupaných čokoládových bobů (pro ještě čokoládovější zážitek).
Pokud nejste fandové pomerančů, můžete mít brownies s jiným ovocem (třeba maliny, borůvky, nakrájené broskve, nebo i máta), nebo úplně čisté, bez ničeho.
Protože jsem se dočetla že vejce je možné nahradit nabobtnalými a rozmixovanými chia semínky a sladit z části rozmačkaným banánem, tak až budu příště brownies péct, určitě tyhle tipy vyzkouším a podělím se o své následující dojmy.
Na 9 řezů brownies:
- 200 g rozmačkaného avokáda (zhruba jedno velké)
- 100 g kvalitní čokolády + 2 lžíce vody/mléka
- 100 g cukru krupice - i více, nebo méně, jak máte rádi
- 65 g kakaa (použila jsem v první variantě 80 a bylo to příliš)
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 lžička sody
- špetka soli
- 1 biopomeranč: kůra + vykrájená filátka
- hrst oloupaných a nasekaných kakaových bobů (volitelně)
Troubu dám předehřát na 180 stupňů.
Dám vařit vodu v menším kastolku. Na nej umístím skleněnou nebo nerezovou mísu, voda by neměla dosahovat na dno mísy.
Čokoládu rozlámu na menší dílky a umístím do nahřívající se mísy a nechám rozpustit, přidám 2 lžíce vody nebo mléka a rozmíchám do hladka.
Mezitím si rozkrojím, vyloupnu a rozmačkám avokádo, dám do jiné mísy. Rozklepnu vejce a přidám k avokádům, promíchám intenzivně metličkou až vznikne hladký krém.
Kůru z pomeranče ostrouhám na jemném struhadle. Následně z pomeranče nožem okrájím slupku tak, aby pomeranč měl odříznutou tu povrchovou blánu. Pak ho rozpůlím a postupně vykrajuji filátka řezy ve tvaru písmene V. Ve finále mám čistá filátka, žádné blanky ani bílá vlákna.
Do směsi avokáda s vejci přimíchám cukr, kakao a kakaové boby (pokud chcete/máte), sodu a špetku soli, pomerančovou kůru, a stěrkou vetřu rozehřátou čokoládu a přikápnu vanilkový extrakt. Promíchám, měl by mi vzniknout hladký krém, s konzistencí velmi hustého pudingu.
Malý plech vyložím pečícím papírem a vyskládám na něj filátka z pomeranče. Následně zaliju čokoládovou hmotou a uhladím stěrkou.
Dám péct na 20 minut. Pak teplotu snížím na 160 a pěču ještě asi 15 minut. Brownies jsou upečené, pokud jsou okraje pevné a zbytek hmoty je ještě měkký a vláčný.
Výsledné řezy jsou velmi šťavnaté, plné čokoládové chuti, pokud nejste na dietě, doporučuji s kopcem šlehačky, která trochu zjemní hořkost čokolády a výslednou chuť tak nějak zaoblí.
Se tak dívám že na fotkách vypadají černé jak bota. Ale připálené fakt nejsou :-)
OdpovědětVymazatUž jsou v troubě, tak uvidím, jestli se mi podaří :D
OdpovědětVymazatBudu ráda, kdyz se ozves, jaké byly :) přeju ať se podaří!! :)
OdpovědětVymazatznovu peču! už se nemůžu dočkat, mňam mňam :)
OdpovědětVymazat