Veškeré fotky jsou z příprav na Silvestra, tak odpusťte že nejsou tak načančané, jako obvykle :-) |
Nejtradičnějším dezertem je v
USA jablečný páj - přesně ten co si střihl vedlejší roli v komedii Prcičky,
tedy, až na den Díkuvzdání, tehdy hraje prim páj dýňový.
Recept
mám volně převzatý z Joy of Baking kam chodím často pro návod, inspiraci nebo i
jen tak se pokochat.
Jde o
kombinaci křupavého křehkého těsta, vrstvy pekanových ořechů s drcenými
sušenkami (tahle vrstva absorbuje přebytečnou tekutinu z dýňového pyré a
ořechy hezky ozvláštní texturu pokrmu) a hutného kořeněného dýňového
krému.
Křehké těsto je snadné, ale
zároveň trochu záludné na přípravu. Všechny suroviny se musí propracovat co nejrychleji,
aby se v mouce nevyvinul lepek a vzniklé těsto pak v troubě netvořilo bubliny,
ale zůstalo vytvarované tak, jako když ho tam vkládáte.
Proto
je nutné využívat co nejvíce vychlazené suroviny a ruce nejlépe hodně studené
:-).
Je docela dobré, pokud máte a můžete využít food procesor - což je ten mixér s miskou, jenž má naspodu dva nože a seká. V menší verzi bývá součástí výbavy tyčových mixérů, ale na těsto by se vám hodil větší. Suroviny do něj nasypete a mixujete až je máslo s moukou na jemné hrudky, pak trochu zastříknete studenou vodou a znovu mixujete, ale jen chviličku, pak zkusíte nabrat trochu těsta do ruky a zmáčknout v dlani - pokud se slepí k sobě, máte tu správnou konzistenci, pokud má tendenci se rozpadat, přilijte ještě trochu vody.
Jakmile se těsto lepí k sobě, vysypte ho na vál a rychle spojte rukama do tvaru koule, tu trochu zploštěte (abyste pak při vyvalování neměli tolik práce) a obalte folií. Dejte vychladit aspoň na hodinu do lednice. Ale klidně i o den dřív. Jen dejte pozor, aby vám folie těsnila a těsto neoschlo.
Na
koláčovou formu o průměru 23 cm:
Křehké těsto:
- 175 g mouky (hladká napůl s polohrubou)
- špetka soli
- 14 g cukru
- 113 g másla, nejlíp zmrzlého a nastrouhaného na hrubém struhadle
- 30 – 60 ml studené vody (nejlépe i s ledem)
Křupavá vrstva:
- 30 g zázvorových sušenek (já použila zbylé perníčky z Vánoc)
- 30 g nahrubo podrcených pekanových ořechů
Dýňový krém:
- 3 velká vejce
- 420 g dýňového pyré
- 120 ml šlehačky
- 110 g hnědého cukru
- 1,5 lžičky perníkového koření
- ½ lžičky soli
- nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče
Všechny suroviny nasypu do
dostatečně velké vychlazené kovové nebo skleněné mísy, prokypřím rukama tak,
aby mouka rovnoměrně obalila strouhané máslo.
Do food procesoru nasypu
veškerou hmotu a promixuju asi 8 sekund. Přidám asi třetinu vody a promixuju znovu
asi 3 sekundy.
Trochu hmoty vyndám a zkusím
zmáčknout v ruce, pokud drží při sobě, mám hotovo, pokud se sype a rozpadá
se, přidám ještě třetinu vody a promixuju 3 sekundy. Opět zkusím stlačit těsto.
Pokud již pěkně drží tvar,
nasypu na vál, rychle splácnu to tvaru koule. Tu pak ještě trochu vypálím na
placku – abych po vychlazení měla méně práce s vyvalováním. Zabalím do
folie a dám alespoň na hodinu do lednice.
Perníčky a ořechy promixuju
nahrubo a dám stranou.
Vyndám na vál vychlazené těsto
z lednice. Párkrát do něj natluču válečkem a pak ho postupně rozválím na
placku v průměru cca 25 cm a následně přesunu do formy. Přebytečné okraje
ukrojím, tam kde kus chybí případně potřu vodou a dolepím ty ukrojené, zahladím
špičkou nože do ztracena.
Na takto připravené těsto
nasypu sekanou směs perníčků a ořechů a dám ještě jednou vychladit do lednice.
Pro snadnější vyjmutí z formy dávám pod těsto dva pruhy pečícího papíru, za které pak koláč zvedám |
Troubu dám předehřát na 180
stupňů z obou stran.
V míse prošlehám vejce s cukrem
a smetanou, až trochu nabudou na objemu a vznikne lehká a nadýchaná hmota. Pak
pomalu přimíchávám dýňové pyré a perníkové koření a kůru z pomeranče.
Z lednice už naposledy
vyndám formu s těstem a ořechovou směsí, poliju krémem a případně stěrkou
uhladím a dám péct na 45 – 50 minut. Pak nechám vychladit do úplného vychladnutí.
Žádné komentáře:
Okomentovat