čtvrtek 15. ledna 2015

Rychlá masopustní večeře - masové koule s bramborovými plátky a zelím




Nedávno jsem měla ohromnou chuť na jitrnicový prejt. Tedy zapečený jitrnicový prejt, tak jak ho dělává naše mamka. Pěkně vrstva prejtu, vrstva jemně nakrájených plátků brambor, případně opakovat (a můžem tomu s nadsázkou říkat moravské lasagne), zapéct a k tomu kysané zelí. Naprostá delikatesa. A kdo má rád, může přidat i jelítka, ty já ale moc nemusím. Nicméně u nás se na zabijačce většinou všechny jitrnce, jelita i tlačenka velice rychle rozprchnou do balíčků pro rodinu a známé a tak pak na tuhle pochoutku musím čekat zas půl roku, než doroste další čuník. A tak jsem si řekla že jelito nahradím - a protože jsem si během roku nasyslila celkem dost mletého masa, které pak zpracuju na masové koule a dám do mrazáku, tak mě napadlo že tahle alternativa by mohla také chutnat docela dobře. A světe div se, chutnalo, respektive - byli jsme dva, měli jsme hlad a tak plech, který jsem myslela že by stačil tak šesti lidem vyšel na jednu porci pro mě, jednu velkou pro drahého a zbytek jsem vyškrábala do malé krabičky na oběd na další den do práce. Jo a talířkama a nějakým kulturním servírováním jsme se ten večer vůbec nezaobírali. 

Ještě uvedu dvě možnosti přípravy - u nás doma se zapéká bez zelí (a pak se jí k horkému jako ochlazení pusy), u drahého se zelí nechá okapat a přidává se jako další vrstva - obě varianty chutnají dobře. 

Nejprv se hodí poskytnout recept na zmražené masové koule - nejhorší je, že ty vždycky dělám tak nějak od oka, protože v tu chvíli zpracovávám minimálně 3 kila masa. A tak jen teoreticky popíšu, co všechno do této směsi přidávám.

Na masové kuličky:
  • mleté maso (většinou použiju i vepřové i hovězí, ale oboje dohromady smíchávám až doma sama)
  • sůl, pepř
  • česnek
  • oregano
  • trocha chilli
  • rozmarýn
  • tymián
  • cibule
  • vejce
  • volitelně strouhanka


Na velký pekáč tohoto pokrmu:
  • 8-10 masových koulí
  • 6-8 brambor, nakrájené na tenké plátky
  • 2 stroužky česneku
  • Sůl, pepř
  • Sádlo na omaštění brambor
  • Sáček kysaného zelí


Troubu předehřeju na 180 stupňů.
Masové koule vyložím na pekáč.
Bambory nakrájím na plátky, uložím do mísy, přidám do ní prolisované stroužky česneku, sůl a pepř a sádlo a buď rukama, nebo stěrkou promíchám, aby se brambory rovnoměrně obalily. 
Pak je taky přemístím na plech a trochu urovnám a dám péct, peču asi 30 minut, pak zkontroluju, pokud už jsou masové kuličky i uvnitř horké, tak vyndám, pokud ne, tak přikryju alobalem a nechám péct ještě zhruba deset minut, vypnu troubu a případně nechám ještě chvilku dojít a pak už konzumujeme - nejlíp s kysaným zelím. 







Žádné komentáře:

Okomentovat