Nejen masem živ je člověk, a ačkoliv bílkoviny z něj
jsou plnohodnotné, je dobré ho nekonzumovat každodenně, dříve byly luštěniny
mnohem podstatnější složkou lidské stravy a maso bylo na stole pouze ve
sváteční dny. V Anglosaských zemích momentálně frčí „Meat free Monday“ -
tedy „pondělí bez masa“ - mimochodem za velké podpory rodiny McCartneyových, nebo třeba i Jamieho Olivera. U nás zase tradičně býval pátek dnem půstu a tedy dnem
bez masa - v podstatě odkaz na křesťanskou víru.
Luštěniny jsou poměrně kvalitním zdrojem bílkoviny pro vegetariány a
vegany, ale zpestří váš jídelníček i v případě, že jste milovníci
vyzrálých steaků. Nicméně ať už vás ke konzumaci luštěniny vede cokoliv, tu je recept
na teplý zeleninový čočkový salát s bulgurem. Využívá se v něm drobná
černá čočka Beluga, která je i bez předchozího namáčení uvařená za 20 minut a
chutná oříškově, trochu podobně, jako cizrna. Je taky možné uvařit pokrm bez bulguru, nebo místo něj uvařit třeba pohankové krupky a stane se rázem bezlepkovým.
Recept je poměrně bohatý na zeleninu a obstojně se chopí úlohy lehkého oběda do kanceláře či do školy. Navíc jste si určitě všimli, že dny se začínají pomalu prodlužovat (3x hurá) a tak už si nemusíme vařit jen těžká zahřívací jídla :).
Na 3-4 porce:
- 150 g čočky Beluga
- 130 g bulguru
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 1 menší cuketa – na kostky (semena vykrojená)
- 1 červená paprika – na kostky
- 1 žlutá paprika – na kostky
- 4 stonky řapíkatého celeru – na drobno
- 1 cibule – na drobno
- 2 stroužky česneku - najemno
- 3 rajčata – rozpůlená, na kostičky, semeník vykrojený
- Tymián a pórek na závěrečné ochucení
- Sůl, pepř
Nejprve uvařím čočku a bulgur – každé zvlášť, asi
v jednom litru vody. Čočku vařím zhruba 20 minut, bulgur zhruba 10 minut.
Správnou uvařenost ale stejně testuji ochutnáním.
Mezitím si připravím všechnu zeleninu.
Dám rozehřát pánev s olejem. Uvařenou čočku a bulgur
scedím a uložím v jednom prázdném hrnci a přikryju poklicí.
Na pánvi opeču cibuli do sklovita, přidám česnek a minutu
míchám (neměl by vůbec začít hnědnout). Následně za průběžného míchání přidávám
celer, a opékám, dokud trochu nepovolí. Tak to dělám s každou další
přidávanou zeleninou, přidávám je od nejpevnějšího po nejměkčí. Cuketu a rajčata nechávám nakonec, mají v sobě hodně
vody a chci je uvařit pouze na skus – jinak by byly jako bláto.
Až je veškerá zelenina v pánvi a dostatečně opečená,
přisypu čočku a bulgur, promíchám, posypu pórkem a tymiánem a podávám.
TIP:
- Když si místo bulguru uvaříte pohankové krupky, pokrm bude bezlepkový.
- Pokud nejste zrovna vegani, salát chutná dobře i s nastrouhaným sýrem Gran Moravia, a pokud chcete doplnit omega 3 mastné kyseliny, můžete směle přimíchat i jednu konzervu kvalitního tuňáka.
- Do pokrmu lze také přidat třeba mrkev petržel – zároveň s celerem, nebo žampiony – ty přidávám po paprice, případně i zvlášť uvařenou červenou řepu, nakrájenou na kostky (to aby ihned nezabarvila celý pokrm na růžovo).
Děkuji za recept. Včera jsem uvařila k večeři svému masožravci a klobáskožravci a měla jsem velký úspěch. Ale nemohlo tam chybět uzené :)) Já mohla i bez uzeného a moc jsem si pochutnala. Velmi mě ta skvělá a lehká kombinace překvapila. Zařazuji do své kuchařky ;)
OdpovědětVymazatJsem moc ráda že chutnalo :-) Mám to doma podobně, taky většinou pro chlapa musím přidávat maso :-)))
Vymazat