U nás doma je kombinace čokolády a máty velice oblíbená. Jakákoliv chorvatská i italská zmrzlinárna s nabídkou zmrzliny After eight má u nás jistý zisk. A tenké chocolate mints z Lidlu u mě před státnicemi mizely opravdu rychle. Ale pak mi drahý koupil jednu krabičku k svátku či narozeninám, a já na ni neměla nějakou dobu chuť (asi rok) a doteď mi to otlouká o hlavu. Takže tak, je skvělá, ale člověk se občas všeho přejí (jednu dobu jsem se taky nemohla odpoutat od Lindtky s mořskou solí, kterou mimochodem vřele doporučuji ;-) )
Mimochodem tenké čokoládové plátky s mentolovým fondánem mají svůj původ v Anglii, kde spatřili světlo světa v roce 1962 v Rowntree and Co., kterou později převzalo Nestlé. Původně byly vyráběny jako dairy free product - tedy bez mléka, ale od roku 2007 začlo Nestlé používat při výrobě čokolády máslo, a tím pádem už je nutno deklarovat jako alergen mléko. Otázka je, jestli používání kravského másla znamená nahrazování kakaového másla a tím pádem zlevnění výroby, nebo naopak nahrazení méně kvalitních rostlinných olejů a tuků a tím pádem zkvalitnění výroby :-).
Mimo jiné, tento cheesecake patří do oblíbených stálic na Hafofestu :-).
Teoretická i praktická příprava:
Mátovou čokoládu nakupuji buď jako mátovou Ritter sport (100g), nebo jako After eight - mint chocolate(300g) plátky čokolády z Lidlu. Pokud nic z toho nemáte k dispozici a jde o případ nouze (:-D), kupte balíček Sněhulek, vybalte bonbony z obalů, přelijte trochou horké vody, rozmixujte a množství obyčejné čokolády navyšte na 350g.
Prosím pěkně, cheesecake opravdu není koláč ze sýru. Ani to není žádný "čízký koláč" (viz Prostřeno výslovnost). Cheesecake je dezertem - sladkým. Jde o malou vrstvu kvalitních sušenek, úplně původně grahamových, teď se spíše dává přednost máslovým (scottish shortbread). Podle chuti k nim můžete přidat třeba karamelové Lotusky, švédské perníčkové papperkakor, zázvorové sušenky atp.
Za co by se ale hlavy trhat měli, je záměna cream cheese = smetanového sýra jako je třeba
Philadephie či Buko, či Mascarpone za tvaroh, žervé, lučinu nebo pomazánkové máslo.
Prosím pěkně, vždyť tvaroh vůbec nemá dostatečnou tučnost a všechny ty ostatní alternativy
jsou slané! Jasně, někteří říkají že z pomazánkového másla je skvělé Tiramisu. Není. Stejně
tak je tomu s cheesecakem. Já opět nakupuji mascarpone v Lidlu. A když mají italské, nebo nějaké
deluxe týdny, mají trochu jiné mascarpone v balení po 500g - to je ještě lepší než to běžné, jak ho
uvidíte v nabídce, skočte po něm!
Recept je na dortovou formu o průměru 23 - 25 cm
Na sušenkový korpus:
- 250 g rozmixovaných kvalitních sušenek (viz výše)
- trocha vody na spojení
- pečící papír
Troubu předehřeju na 180 stupňů.
Na dno dortové formy poležím větší čtverec papíru. Formu zavřu a papír okolo odstřihnu (ale
nechám koukat třeba 0,5 cm kolem obvodu). Provázkem si změřím obvod dortové formy a
následně si odmotám tento rozměr pečícího papíru plus cca 5 cm navíc. Celý tento velký pruh
ostřihnu. Přehnu asi 4 krát na délku a rozstříhám na jednotlivé pruhy. Jeden použiju teď - tak,
že ho smotám podél vnitřní strany formy, zbylé 3 kusy mám na příště.
Pokud se vám chce formu umývat a nevadí vám, že si při krájení dortu poškrábete dno, tento
krok můžete směle vynechat.
V míse promíchám rozmixované sušenky a popráším je troškou vody. Promnu rukou, pokud se k
sobě směs lepí, mám vyhráno; pokud ne, pokropím ještě trochou vody. Jakmile má směs vůli
k sobě přilnout, přesunu ji do papírem vystlané formy a vypouklou stranou lžíce či stěrkou se
snažím uhladit a vytvořit stejně vysokou vrstvu. Pak se snažím lžící nebo (lépe) dlaní upěchovat
sušenky co nejvíce na dno; kdo chce, u okrajů mírně zvýší. Takto vytvořený a slisovaný korpus
ještě trošku postříkám vodou a šoupnu do trouby tak na 10 minut, jen aby trošku vyschnul a
zafixoval si tvar.
zafixoval si tvar.
Na krém:
- 350 g mascarpone
- 150 g cukru
- 200 g čokolády s mátovou náplní
- 150 g čokolády
- 2 lžičky vanilkového extraktu/ 1 lžička vanilkové pasty
- 3 vejce
- špetka soli
- případně máta, kousky čokolády a čokoládová poleva na zdobení.
1. Na plotnu dám ohřát kastrol s vodou a do něj dám menší rendlík či tepluvzdornou mísu o vhodné velikosti, voda by neměla vřít a divoce bublat, udržuji jen na mírném plameni.
Do mísy na vodní lázni nalámu všechnu čokoládu na menší kusy a nechám pomalu rozpouštět za občasného míchání, dokud není směs hladká.
2. V míse ušlehám mascarpone s cukrem, až trochu zjemní a bude nadýchané. Pak po jednom přidávám vejce - vždy, až to předchozí je řádně zapracované. Nakonec přidám i rozpuštěné obě čokolády a naposled pořádně prošlehám.
Do mísy na vodní lázni nalámu všechnu čokoládu na menší kusy a nechám pomalu rozpouštět za občasného míchání, dokud není směs hladká.
2. V míse ušlehám mascarpone s cukrem, až trochu zjemní a bude nadýchané. Pak po jednom přidávám vejce - vždy, až to předchozí je řádně zapracované. Nakonec přidám i rozpuštěné obě čokolády a naposled pořádně prošlehám.
3. Až je krém hladký, naliju ho do připravené formy na vrstvu sušenek. Párkrát formou bouchnu o linku, aby si hmota pěkně "sedla" a uvolnila případné bubliny.
4. Pak mám dvě možnosti - buď formu omotám důkladně alobalem a posadím do plechu, který je do poloviny zalitý vodou, nebo nic neomotávám, plech s vodou dám na dno trouby a koláč posadím na mřížku doprostřed - každopádně cheesecake je lepší péct na vodní lázni, aby se krém nevysušil a případně nepopraskal.
5. Teplotu v troubě snížím na 160 a koláč dám do trouby péct - 45 minut, pak snížím na 120 a peču ještě dalších asi 35 minut - boky koláče by měly být tuhé a střed ještě "rosolovitý". Já tentokrát zapomněla teplotu snížit, tak mám koláč samou bublinu.
6. Pak cheesecake opatrně vyndám a nechám vychladnout - až zchládne na pokojovou teplotu (cca 2 hodiny), přesunu ho do lednice - obvykle přes noc, ale 3-4 hodiny stačí.
6. Pak cheesecake opatrně vyndám a nechám vychladnout - až zchládne na pokojovou teplotu (cca 2 hodiny), přesunu ho do lednice - obvykle přes noc, ale 3-4 hodiny stačí.
Žádné komentáře:
Okomentovat