Na konci článku si můžete kliknout na video a zpříjemnit si četbu poslechem Beatles ;-) |
Jo a pokud pojedete na Jakubčíkovic jahodová pole s dětmi, jistě vás potěší zpráva, že jen kousíček před ním někdo na statku chová pořádné stádo ovcí a koz (a k nelibosti vašich ctěných nosů také kozlů) které jsou velmi zvědavé a celkem ochotně se na vás přijdou podívat a okoštovat pár stébel trávy z vašich rukou.
Taktika kterou při sběru vždy zavelí máma je: nejdřív se najezte a pak sbírejte, abyste to doma ihned nesežrali, což je ostatně taktika kterou doporučuje i paní Jakubčíková, která nás loni nabádala, že přeci člověk musí nejprve ochutnat, aby nekupoval zajíce v pytli. Jenže nakonec stejně přijedem domů s plnými kyblíky a první co jíme jsou jahody s cukrem a mlékem nebo smetanou - protože to je přeci mnohem větší chuťovka než jahody jen tak, ze záhonu.
Ze zbytku obvykle mamka udělá rozmixované jahody s cukrem, které zamrazí v malých krabičkách a které pak chodíme ujídat celý rok, dokud zásoby nedojdou. Marmeládu moc často nevaříme, jahodová je dost náchylná k plesnivění. Část jahod také mrazíme vcelku, pokud chceme později využít třeba do dortů, nebo na tvarohové knedlíky. Já osobně ale nemám moc ráda chuť vařených jahod, takže obvykle vařím jen jakési tvarohové šišky a k nim přidám pokrájené a částečně pomačkané jahody s cukrem.
V průběhu měsíce se obvykle ještě několikrát vracíme. Loni, když jsem se připravovala na státnice, jsme na jahody jezdili s drahým skoro každý den, a krom jahod samotných nebo jahod s cukrem jsem toho během učení moc nejedla :-D A komisi jsem nakonec oslnila hlavně jahodovým cheesecakem, takže jedna ze zkoušejících pak chtěla i recept. Což mi možná udělalo větší radost, než dobré známky u zkoušek, protože doma se od drahého většinou moc chvály mého kuchařského umu nedočkám.
Pár zajímavostí závěrem: Jahody jsou velice bohaté na vitamin C, obsahem kyseliny askorbové se celkem obstojně dokážou vyrovnat i citrusům. Jsou méně sladké než ostatní druhy ovoce a tím pádem jsou dobrou volbou při výběru ovoce do vašeho vyváženého jídelníčku. Kromě zmíněného Céčka obsahují také vitamíny A,B,E a spoustu organických kyselin, díky tomu jahody prý dovedou bělit zuby, pokud si je jimi potíráte. Zároveň také celkem přirozeně obarví rty na červeno. Jdou hodně špatně vyprat, takže bílé oblečení na jejich sběr i konzum nedoporučuji. Při zvýšené konzumaci mohou způsobit citlivým jedincům kopřivku - a tato reakce obsažených kyselin ještě násobí své účinky při kombinování se šampaňským a způsobí, že se pak i svým vzhledem můžete podobat jahodám :-)
A pánové, konzumace jahod má prý pozitivní účinek na tvorbu testosteronu a aktivitu spermií. Jo a jen tak mimochodem, plodem jahodníku jsou správně botanicky ta malá zelená semínka a červená sladká dužnina je plodem nepravým a jde o zbytnatělé květní lůžko :-)
No a zítra samozřejmě začnu přidávat recepty na oblíbené jahodové pokrmy (ačkoliv u mne asi vždy zvítězí pouze trochu pomačkané s moučkovým cukrem a plnotučným mlékem). Těšit se můžete na:
- tvarohové knedlíky s jahodami
- nepečený tvarohový dort
- a jistě i nějaké další :-)
Jahody miluju a vždy se těším na léto, kdy si z nich dělám koktejly, smoothies a další dobroty :)
OdpovědětVymazatLife by Peggie
Přesně tak, jahody jsou naprosto dokonalé :-)
Vymazat