Na 4-5 porcí:
- 500 g těstovin z tvrdé pšenice
- sůl (vodu na těstoviny řádně osolte, na úroveň mořské vody, já dávám 3 velké polévkové lžíce)
- lžíce oleje (může být slitý olej z povrchu pesta)
- 1-2 stroužky česneku, oloupané a pokrájené nadrobno
- 2-3 malé cukety pokrájené na kostky
- pesto z medvědího česneku/ bazalkové, množství dle chuti a požadované intenzity
- volitelně ricotta/čerstvý sýr/tofu na kostičky
- hoblinky parmezánu k dochucení
1. Těstoviny uvařím podle návodu na obalu, vodu na vaření důkladně osolím.Zcedím a nechám přikryté v hrnci čekat. Zhruba 3 polévkové lžíce vody z těstovin si nechám stranou do omáčky.
2. Když se těstoviny vaří, nachystám si cukety. Odkrojím konce, překrojím cukety na půl a podle potřeby vyškrábnu jádřinec (u hodně mladých cuket není třeba). Dál pokrájím na kostky.
3. Na dostatečně velké pánvi (bude se v ním míchat cuketa spolu s těstovinami) rozehřeju lžíci oleje a přidám česnek, promíchám a stáhnu na mírný plamen (česnek by se měl jen lehce prohřát a ztratit svou palčivost, nikoliv hnědnout a hořknout), přidám pokrájenou cuketu a zhruba 2 minuty opékám a promíchávám. Cukety by měli na povrchu trochu povolit a změknout, uvnitř by měli být ještě "al dente". Vypnu plamen a přimíchám pesto a dvě lžíce vody z těstovin. Pokud chci, v tuto chvíli přidávám také ricottu/sýr/tofu a ještě trochu vody z těstovin.
4. Do připravené směsi přimíchám těstoviny. Podávám sypané parmezánem.
Dělám si doma podobné a mohu doporučit!:)
OdpovědětVymazatCorculum♥
Super, jak děláte Štěpánko, máte nějaký svůj tip? :-)
Vymazat