úterý 16. června 2015

Jednoduché těstoviny s cuketou a pestem


Dneska tip jak chutně zužitkovat část zásob pesta z medvědího česneku a rychle z něj vytvořit snadný a relativně lehký pokrm. Pokud vám v něm budou chybět bílkoviny, není nic jednoduššího než přidat trochu ricotty nebo čerstvého sýra. Doporučuji do receptu využít malé drobné cukety, které jsou nyní celkem bez problému k sehnání skoro v každé obchodní síti po celý rok, a z nichž nemusíte vykrajovat semínka.


Na 4-5 porcí:
  • 500 g těstovin z tvrdé pšenice
  • sůl (vodu na těstoviny řádně osolte, na úroveň mořské vody, já dávám 3 velké polévkové lžíce)
  • lžíce oleje (může být slitý olej z povrchu pesta)
  • 1-2 stroužky česneku, oloupané a pokrájené nadrobno
  • 2-3 malé cukety pokrájené na kostky
  • pesto z medvědího česneku/ bazalkové, množství dle chuti a požadované intenzity
  • volitelně ricotta/čerstvý sýr/tofu na kostičky
  • hoblinky parmezánu k dochucení
1. Těstoviny uvařím podle návodu na obalu, vodu na vaření důkladně osolím.Zcedím a nechám přikryté v hrnci čekat. Zhruba  3 polévkové lžíce vody z těstovin si nechám stranou do omáčky. 

2. Když se těstoviny vaří, nachystám si cukety. Odkrojím konce, překrojím cukety na půl a podle potřeby vyškrábnu jádřinec (u hodně mladých cuket není třeba). Dál pokrájím na kostky.

3. Na dostatečně velké pánvi (bude se v ním míchat cuketa spolu s těstovinami) rozehřeju lžíci oleje a přidám česnek, promíchám a stáhnu na mírný plamen (česnek by se měl jen lehce prohřát a ztratit svou palčivost, nikoliv hnědnout a hořknout), přidám pokrájenou cuketu a zhruba 2 minuty opékám a promíchávám. Cukety by měli na povrchu trochu povolit a změknout, uvnitř by měli být ještě "al dente". Vypnu plamen a přimíchám pesto a dvě lžíce vody z těstovin. Pokud chci, v tuto chvíli přidávám také ricottu/sýr/tofu a ještě trochu vody z těstovin. 

4. Do připravené směsi přimíchám těstoviny. Podávám sypané parmezánem.

2 komentáře: