Tenhle dort patřil k mým oblíbeným - a tak když jsem přemýšlela jak využít nasbírané jahody, napadl mne jako jedna z prvních možností ihned po knedlících :-). To že je studený, lehký a svěží dort v teplém počasí skvělou volbou je snad jasné, a fakt že díky tvarohu obsahuje hodně bílkovin a díky želatině také pomůže namáhaným kloubům drahého je jen pomyslnou třešničkou na dortu. Pokud však preferujete vegetariánské stravování, doporučuji zaexperimentovat s agarem namísto želatiny (u tohoto typu dezertu ani nevadí, že agar nechává mírně kalné želé, nikoliv pěkně průsvitně lesklé)
Mimochodem, pokud chcete zaexperimentovat se skladbou bílkovin v dortu - protože správní sporťáci vědí, že kaseinové bílkoviny mají trošku jinačí využitelnost v těle než syrovátkové bílkoviny, můžete část tvarohu nahradit ricottou, a místo mléka použít třeba syrovátku.
Na dortovou formu o průměru 23 cm:
- 2 kostky tvarohu (á 250 g)
- 80 g povoleného másla
- sklenice cukru krupice - požila jsem 150 g
- 300 ml mléka (rozdělit do dvou sklenic, jednu použiju na přípravu želatiny)
- 1 vanilkový cukr (tj cca 10 g)
- 1-2 lžíce kakaa na obarvení půlky hmoty
- cca 250 g jahod, klidně i více
- 15 g želatiny v prášku, případně odpovídající množství agaru
1. V malé misce nebo hrnku smíchám 50 ml mléka s 15 g želatiny a nechám několik minut nabobtnat. Poté do malého rendlíku naliju 100 ml mléka a dám ohřát, jakmile začne mléko vřít, vypnu plamen, přidám želatinu s mlékem a rozmíchám, znovu zapnu plamen, jakmile začne vřít, vypínám.
2. V dostatečně velké míse smíchám tvaroh, máslo, cukr, vanilku a zbylých 150 ml mléka, promíchám do hladkého krému.
3. Do tvarohového krému přidám želatinovou směs, naposledy promíchám a 1/2 hmoty si oddělím a obarvím kakaem.
4. Připravím si piškoty a umyju a případně pokrájím jahody na menší kusy.
5. Dortovou formu si vespod vyložím pečícím papírem a po bocích vymažu máslem nebo neutrálním olejem.
6. Na dno formy naskládám piškoty a kousky jahod dle libosti. Je možné vyložit jahodami i boky formy. Takto připravenou formu zaliju tvarohovými krémy, podle chuti proložím další vrstvou piškotů a jahod a znovu zaliju. Nechám několik hodin (ideálně do druhého dne) vychladit v lednici.
7. Vyndám z lednice, nožem objedu kolem formy, sundám obvod, na dort svrchu přiložím talíř a rychlým pohybem obrátím, sejmu spodní díl formy a opatrně sloupnu pečící papír. Podávám
2. V dostatečně velké míse smíchám tvaroh, máslo, cukr, vanilku a zbylých 150 ml mléka, promíchám do hladkého krému.
3. Do tvarohového krému přidám želatinovou směs, naposledy promíchám a 1/2 hmoty si oddělím a obarvím kakaem.
4. Připravím si piškoty a umyju a případně pokrájím jahody na menší kusy.
5. Dortovou formu si vespod vyložím pečícím papírem a po bocích vymažu máslem nebo neutrálním olejem.
6. Na dno formy naskládám piškoty a kousky jahod dle libosti. Je možné vyložit jahodami i boky formy. Takto připravenou formu zaliju tvarohovými krémy, podle chuti proložím další vrstvou piškotů a jahod a znovu zaliju. Nechám několik hodin (ideálně do druhého dne) vychladit v lednici.
7. Vyndám z lednice, nožem objedu kolem formy, sundám obvod, na dort svrchu přiložím talíř a rychlým pohybem obrátím, sejmu spodní díl formy a opatrně sloupnu pečící papír. Podávám
Tak to je jeden z nejlepších nepečených moučníků, co znám! :) Super..! :) Corculum♥
OdpovědětVymazatTak to jsem ráda, že se líbí :-) můj je také snad jeden z nejoblíbenějšícj :-)
VymazatKolik se prosím dává toho agaru místo želatiny?
OdpovědětVymazat