Pak mne ale napadlo: A safra, to určitě každý bude dělat cheesecake (nakonec jsem jich zas tak moc vůbec nepostřehla), zvlášť když v Lidlu mají skvělé mascarpone.
A tak jsem zamýšlení nad receptem odkládala a odkládala. A pak jsem na FB uviděla příspěvek loňské výherkyně z blogu Bohyně kuchyně, naprosto dokonalou panna cottu s jahodami, čokoládou a mátovým želé, - tak nádherné fotky a dokonalý styling. A bylo mi jasné - letos to mají opět v kapse.
Nakonec mi ale začlo podvědomí připomínat přísloví "není důležité vyhrát, ale zúčastnit se" a cosi o "Growing mind" - což je odkaz na jedno motivační video, a tak jsem se přeci jen hecla. Na poslední chvíli, po únavném a dlouhém pracovním dnu, za mizerneho světla. Navíc krém by byl nejlepší dělaný den předem a celý dezert, kdyby se přes noc rozležel v ledničce, ale já to opravdu smolím ještě teď, 50 minut před půlnocí, abych to stihla s datem 30.6. A hned po půlnoci půjdu omrknout úkol z Velké prázdninové výzvy Kuchařky pro dceru :-)
A tak spatřily světlo světa piškotové řezy s vanilkovým krémem, jahodami a sušenkami s čokoládou.
A teď se dívám, že ačkoliv jsem dala včera večer článek nahrát ve 23:47, tak se nahrál až 00:02, tak to je špatné :) Ale i tak si pochutnáváme :)
Kromě Panna cotty od Bohyně kuchyně mě docela zaujal nápad Just Lei - a říkala jsem si, jestli podobně nezpracovat výzvu jako "ruskou zmrzlinu" ale připadlo mi to, jako bych vykradla její nápad, a já mám raději čistou hlavu :-). A líbili se mi také fotky dezertu ve skleničce Katky ze Smooth Cooking.
Pastry cream - suroviny |
Sušenkový povrch - suroviny |
Piškotové těsto - suroviny |
- 1 balení máslových sušenek - použila jsem Tastino Petit Beurre Sušenky vanilkové,
- 500 g jahod, omytých, pokrájených na čtvrtiny,
- vanilkový žloutkový krém - pastry cream (recept vložím, ale ve zkratce 3 žloutky, 50 g cukru, 20 g škrobu a 1 lžíci brandy ( a i tu mám z Lidlu) + 300 ml teplého mléka s vanilkou míchám v misce na vodní lázni, dokud směs nenabude konzistence pudingu, přendám do misky a přikryju potravinářkou folií, vychladím v lednici),
- volitelně ovocná marmeláda cca 150g (já použila rybízovou - příjemně nakyslá chuť dezert osvěží)
- 100 g čokolády na vaření - použila jsem čokoládu na vaření Fin Carré,
- 20 g másla,
- 5 lžic vody,
- piškotové těsto
Pastry cream |
- 5 vajec, žloutky a bílky zvlášť (já bohužel zapomněla, a šlehání pak bylo o dost obtížnější)
- špetka soli,
- 130 g cukru,
- 165 g mouky polohrubé
Troubu dám předehřát na 180 stupňů. Plech na pečení si vystelu pečícím papírem.
V míse ušlehám bílky se špetkou soli do tuha.
V jiné míse šlehám žloutky spolu s cukrem, až vznikne světlá pěna. Za stálého míchání přisypávám mouku. Nakonec po třetinách opatrně vetřu sníh z bílků.
Připravené těsto rovnoměrně rozetřu na plech a dám péct na 20 minut.
Čokoládu spolu s máslem a vodou rozehřeju na vodní lázni a promíchám do hladka.
Po vytažení z trouby nechám piškot pár minut vychladnout. Pak napřu marmeládou a posypu jahodami. Následně vychlazeným krémem a nakonec pokladu sušenkami, zaliju čokoládou, rozetřu a dám vychladit - ideálně až do druhého dne.
Žádné komentáře:
Okomentovat