Nedávno mi na Facebooku napsala jedna fanynka, jestli bych nepřidala nějaké další recepty s cuketou, když je teď jejich sezóna a každý jich má dostatek. V daném týdnu jsem měla v plánu recepty úplně jiné, ale nakonec jsem během dvou dnů stvořila cuketové cupcakes, fritty i nakládané cukety, a ještě mám v plánu sepsat recept na ratattouile, smažené cuketové hranolky v panko strouhance s parmezánem a plněné cukety. A když se zadaří a budou ještě, tak třeba i nějaké plněné cuketové květy. Problém je, že mám v čekání spoustu navařených a nafocených receptů a nějak se nedovedu dokopat k jejich sepsání na blog. Zvlášť když se zase valí další vlna veder :-/.
Krém z čerstvého sýra je v amerických receptech šíleně sladký. Jako opravdu hodně moc, protože obsahuje více cukru, než sýra. Má to pak samozřejmě vliv na roztíratelnost krému - čím víc cukru, tím lepší je jeho tuhost a méně se pak roztéká, ale chuť je opravdu příšerně sladká. Takže já raději cukru ubrala, byť je pak nutné mít krém stále vychlazený, aby nepouštěl syrovátku. Pokud jej chcete víc udržitelný, je řešením přidat třeba lžičku škrobu, který vodu naváže.
Na 12 - 14 košíčků (vyšlo mi na 12 muffinových a jednu malou bábovičku):
- 115 g másla - změklého
- 115 g cukru (dala jsem bílý a třtinový 1:1)
- 3 velká vejce
- 175 g polohrubé mouky
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky sody
- 1/2 hrnku zakysané smetany (tj. zhruba 100 g)
- 1 hrnek oloupané, na jemno strouhané cukety (150-175 g)
- 1 lžíce citronové kůry
- 2 lžičky máku
- volitelně lžička vanilky
Na krém:
- 50 g másla
- 150 g cream cheese
- šťáva z 1/2 citronu
- 85 - 100 g cukru (moučka, mě doma chyběla, takže jsem pak musela šlehat hoooodně dlouho)
- volitelně lžička vanilkového extraktu
1. Troubu dám předehřát na 180 stupňů z obou stran. Muffinový plech vyložím papírovými košíčky.
2. Máslo prošlehávám metličkou v míse (nebo v robotu) až je krémové. Následně zašlehávám cukr dokud hmota nenabude, a stane se krémovou a nadýchanou. Za stálého míchání postupně přidávám vejce - vždy až to předchozí je dokonale zapracované do těsta.
3. Ve druhé míse smíchám mouku, sůl, sodu. Na třikrát přidávám do máslové směsi, střídavě se zakysanou smetanou. Těsto pořádně promíchám. Nakonec přidám strouhanou cuketu, citronovou kůru a mák a co nejrychleji plním do plechu vyloženým papírovými košíčky. Po vyplnění všech košíčků dám péct.
4. Cupcaky peču zhruba 20 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu jednoho z nich nevyjde ven zcela čistá. Upečené košíčky nechám 10 minut vychladnout v plechu, poté je vyndám na mřížku a nechám vychladnout úplně.
5. Během pečení a chladnutí košíčků si připravím krém. Máslo prošlehám, přidám smetanový sýr a míchám, dokud směs není krémové konzistence. Postupně přidávám cukr podle chuti, citronovou šťávu a případně vanilku. Dám vychladit do lednice. (pokud budu krém na košíčky natírat, stačí krém vychladit v plastové krabičce nebo v přikryté misce, kde se šlehal; pokud chci nanášet cukrářským sáčkem, přesunu krém do sáčku s ozdobnou špičkou už nyní a v sáčku dám vychladit a ztuhnout).
6. Na vychladlé košíčky nanesu krém, případně posypu mákem na ozdobu a podávám.
Vyzerá to dobre :)
OdpovědětVymazatJane´s World
Děkuji :-) dobře to i chutnalo, hodnoceno mladší sestrou, která samotnou cuketu nemá vůbec ráda :-D
Vymazat