úterý 4. srpna 2015

Cuketové fritty se slaninou a pažitkou


V návaznosti na cupcaky přidávám rovnou i recept na smažené cuketové placky. Cukeťáků je sice plný web, ale tyhle jsou přecijen trošku odlišné, nehrají si na alternativu bramboráků. Jsou převážně z cukety, slaniny a pažitky. Rychlá večeře z přebytků cuket je na stole do 30 minut (a možná i v žaludku :)). Z této dávky jich pravidelně smažím 6, a pokud dostatčeně rychle neusednu k večeři, drahý je sjede u počítače, aniž by mi nechal aspoň jeden.

Pokud potřebujete zvýšit obsah rutinu ve stravě (na křečáky dobrý!), můžete těsto doplnit o pohankové vločky.

Pro méně tučnou, avšak pomalejší variantu můžete fritty upéct v troubě na lehce pomazaném pečícím papíru. Pak už ale nejde o fritty ale spíš o nějaké "pečeňáky??" :-).


Na 6 menších placek:

  • 1 velká cuketa, hrubě oloupaná (kousky slupky můžete ponechat), semeník vykrojený,
  • 1 větší brambora, oloupaná,
  • 120 g slaniny nakrájené na kostičky,
  • 1 velké vejce,
  • hrst nakrájené pažitky nebo pórku,
  • 1 velký stroužek česneku,
  • 50 g hladké mouky,
  • sůl a pepř,
  • volitelně: 50 g pohankových vloček


1. Na hrubém struhadle nastrouhám cuketu a bramboru. Promíchám se všemi ostatními ingrediencemi. 

2. V hluboké pánvi dám rozpálit vysokou vrstvu oleje s vysokým kouřovým bodem. 

3. Až se olej mírně vlní, naběračkou nabírám porci těsta na jednotlivé placky, naliju do oleje, rychle naběračkou trochu rozprostřu a smažím z každé strany zhruba 2 minuty. Poté kladu na talíř s papírovými utěrkami, na odsátí přebytečného tuku. 

4. Doporučuji podávat se zeleninou, nebo s nějakým lehkým salátem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat