Když řeknu, že takovou polévku často vařívala už i moje babička aniž by věděla, že figuruje i v kuchařce Julie Child, bude to pravda. Pravděpodobně nějakou její obdobu také vaříte doma. Pokud se vám zdá, že nemá daleko k Vichyssoise, také se nemýlíte.
Byť se může zdát obyčejná a nezajímavá a připravovaná možná z trochu fádních surovin, rozhodně překvapí lahodnou chutí (kupodivu ani při použití vody místo vývaru) a nezklame ani u nedělního oběda. Zároveň je její příprava tak jednoduchá, že ji zvládne každý, kdo dovede oškrábat brambory :-)
Jde vlastně o úplně první recept v Juliině kuchařce a jak sama píše, je nadmíru univerzální. Kromě brambor a pórku můžete použít i jinou zeleninu - fazolové lusky, mrkev, špenát, žampiony, jarní cibulku,...
Pro 6 osob:
- 450 g oloupaných brambor, nakrájených na kostky či plátky
- 450 g pórku, očištěného a nakrájeného na silnější kolečka (bílá i zelená část)
- 2 litry vody nebo kuřecího vývaru (ideálně nesoleného, jinak při přidávání soli šetřete)
- 1 lžíce soli (případně více dle chuti)
- 1/2 kelímku smetany 30% (nebo celý kelímek 12-15%) / nebo 3 lžíce másla
- 2-3 lžíce krájené pažitky, řeřichy nebo petrželky na ozdobu, případně kvalitní oblíbený olej na pokapání.
1. Do hrnce nalijte vodu/vývar, přidejte brambory, pórek a sůl a vařte 40-50 minut. Nechte mírně vychladnout a rozmixujte.
2. Ochutnejte a případně dochuťte solí, přidejte smetanu /nebo máslo a podávejte posypané řeřichou.
Žádné komentáře:
Okomentovat