Pastýřský koláč patří v anglosaských zemích mezi tzv. "comfort food" - kategorie domáckých jídel, které vám pravděpodobně uvaří máma ve chvílích, kdy je vám smutno a potřebujete utěšit. Naše máma sice tenhle masový páj nikdy nevařila a nepekla, nicméně i tak je to i pro mne takové utišující jídlo do chladných dnů.
Vyloženě se hodí pro chvilky kdy je venku zima a pošmourno, protože při přípravě použijete zeleninu krásně zářivých barev a kuchyni vám nádherně provoní koření a bylinky, takže dobrá nálada zaručena.
Mimochodem k tomuto pokrmu mám úsměvnou vzpomínku na nějaký díl amerického Masterchefa, kdy Joe Bastianich říká Gordonu Ramsay, že pastřířský koláč je v podstatě jen sugo bolognese s bramborovou kaší nahoře. A ve skutečnosti je to vlastně pravda :-)
Na jednu zapékací formu na lasagně:
- 500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa,
- lžíce oleje
- 1/3 celeru
- 2 malé mrkve
- 2 malé petržele
- 2 řapíky celeru
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku.
- 2 dcl červeného vína
- 350 ml vývaru
- 2 lžíce worchesterové omáčky
- 2 vrchovaté lžíce rajčatového protlaku/ pokud máte raději řidší směs, tak 1 konzervu sekaných rajčat
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl, pepř
- lžička sušeného tymiánu a rozmarýnu
- 3 bobkové listy
- pár strouhnutí muškátového oříšku
- cca 1 kg brambor
- sůl
- máslo, mléko podle chuti
- strouhaný parmezán
2. Ve větší pánvi rozehřeju lžíci oleje a opeču na ní maso. Jakmile je z něj všechna voda odpařená a maso se znovu opéká v tuku, vyberu ho děrovanou lžíci vodle do misky a do pánve nasypu strouhanou zeleninu, kterou opékám několik minut, dokud nezačně lehce zlátnout.
3. K zelenině přidám rozetřený česnek, zhruba minutu dál opékám a následně přidám zpět maso a zaleju směs červeným vínem. Nechám chvilku probublávat, aby se odpařil alkohol. Zapraším moukou a zaleju vývarem a rajčatovým protlakem. Promíchám a přidám sůl, pepř, bobkový list, rozmarýn, tymián a muškátový oříšek. Na mírném plameni nechám vařit zhruba 30 minut, napůl zakryté pokličkou. Občas zkontroluji a promíchám.
4. Ve velkém hrnci dám vařit vodu na brambory. Ty mezitím oškrábu a nakrájím na menší kusy. Nasypu brambory do vody a vodu osolím, vařím zhruba 20 minut do změknutí.
5. Jakmile jsou brambory uvařené, sliju je a rozmačkám. Postupně přidávám máslo a mléko, dokud nezískám ideální kašovou konzistenci - možná mírně řidší, v troubě se trochu vysuší. Nakonec přidám zhruba hrst parmezánu a dobře rozmíchám.
6. Troubu dám předehřát na 180 stupňů.
7. Na dno zapékací formy naliju omáčku a zarovnám. Nahoru navrstvím bramborovou kaši a projedu vidličkou, aby vznikly mírné vlnky. Nakonec lehce posypu parmezánem (díky tomu pak kaše při zapékání mírně zhnědne) a dám péct na 15 - 20 minut.
8. Vyndám z trouby a nechám zhruba 30 - 45 minut vychladnout, aby směs mírně ztuhla. Pak podávám.
Žádné komentáře:
Okomentovat