Jáhlovou kaši můžete připravovat dvěma způsoby. A ty dva způsoby vlastně jdou dělit ještě dál. Myslím to tak, že buď ji budete vařit z celých jahel, nebo z jahelných vloček, které přípravu nesmírně urychlí. Na jahelnou kaši z celých jáhel mrknem někdy jindy, dneska se zaměříme na vločky, ty totiž stačí buď namočit do mléka večer předem, nebo je ráno s mlékem rychle prohřejte na plotně, dokud nezískají optimální kašovitou konzistenci. Dále máte na výběr z tekutiny kterou použijete - buď použijete klasické kravské mléko, nebo jakoukoliv rostlinnou alternativu (mandlové, ovesné, rýžové, sojové, ... ) - prostě cokoliv, co vám vaše alergie nebo výživové přesvědčení dovolí. Spolu s mlékem a vločkami prohřívám v rendlíku také špetku vanilky a špetku soli, sůl ve sladkých jídlech dá vyniknout právě jeho sladkosti a vanilka ji ještě víc rozvine a povznese, takže pak není třeba výsledný pokrm sladit tolik. Soli ale stačí opravdu špetička, neboť ani s ní není radno to přehánět, sodíku v ní obsaženého totiž máme ve stravě až až.
Na 2 skromné porce vám postačí:
- 75 g jahelných vloček
- 200 ml mléka (rostlinného, kravského, dle libosti)
- špetka soli
- špetka vanilky
- 2 lžíce medu/rýžového/datlového/javorového sirupu
- lžička chia semínek
- lžička lněných semínek, lehce podrcených
- sezonní ovoce na ozdobu
- dle libosti také třeba špetka skořice/kardamomu/perníkového koření,...
V rendlíku smíchejte vločky a semínka s mlékem, solí a vanilkou. Pomalu zahřívejte na mírném plameni dokud kaše nezhoustne do vámi požadovaní konzistence. Do kaše vmíchejte med či rýžový sirup dle chuti, přidejte ovoce a podávejte.
Žádné komentáře:
Okomentovat