Nedovedu posoudit, jestli verze v Praze od Bahn Mi Makers s grilovaným masem byla lepší než tahle bageta, přecijen už je to docela dlouho co jsem je měla. Ale pokud máte rádi autentickou asijskou kuchyni a budete mít cestu do Prahy, určite Bahn Mi Makers zkuste, v nabídce mají i skvělé Bun Bo Nam Bo nebo polévku Pho Bo.
Nazpět k receptu, v téhle bagetě je skvělé ochutnávat rozdíl textur a chutí, bagetu vypečenou do křupava, ale měkkou uvnitř, jemná majonéza ochucená lehce pikantní Srirachou, chladivý koriandr a pálivé japaleňo, sladká a křupavá mrkev i ředkev a horké šťavnaté masové kuličky. No prostě nebíčko v papulce.
Na přípravu budete potřebovat pár surovin, které možná nemá běžně doma, tak si dovolím je nejdřív sepsat, ať nejste překvapeni ;-)
- ředkev Daikon - velká bílá ředkev, pokud neseženete, zkuste třeba kulatou bílou ředkev, tuřín, nebo alespoň kedlubnu. Poslední dobou lze celkem snadno sehnat v supermarketech mezi zeleninou.
- Rýžový ocet - neplést s ochuceným rýžovým octem na sushi, který se prodává již oslazený. Seženete v uličce mezinárodní kuchyně supermarketů, v asijských večerkách, v Makru, nebo během Asijského týdne v Lidlu.
- Sezamový olej - je celkem důležité zvolit z pražených semen, který má specifickou chuť, dá se sehnat i v Tescu a jiných obchodních řetězcích, jen se nelekněte, cena je celkem vysoká (cca 80 kč/250 ml) a ani přímo u Vietnamců nevyjde o moc levněji, litrová láhev okolo 300 kč; je však nepostradatelný do asijských jídel, miluju ho třeba v salátu z mořských řas! Olej z nepraženého lnu má úplně jinou, velmi jemnou chuť, nechte si ho raději do salátu nebo nějakých nepečených ořechových kuliček ;-)
- Sriracha omáčka - fermentovaná chilli omáčka, poměrně málo pálivá, osobně ji běžně konzumuji na lžičku jako pochoutku (místo medu nebo sirupu při nachlazení vřele deporučuji ;-)). Seženete v uličce mezinárodní kuchyně supermarketů, v asijských večerkách, v Makru. Prodává se v ikonické lahvi s obrázkem kohouta, podle stejné receptury už víc jak 20 let.
- Rybí omáčka - k téhle mňamce rozhodně nečichejte předtím, než ji ochutnáte. Její aroma bych přirovnala k týden nošeným ponožkám. O co víc vám ale vůně bude připadat odpudivá, o to lepší chuť jídlu dodá. Fakt! Nekecám! Je naprosto nepostradatelná ve většině asijských zálivek a dipů, např v omáčce k namáčení nesmažených závitků.
- Bahn Mi bagety - tyhle bagety v Česku nejspíš neseženete, buď si upečete vlastní (já jsem si dovolila využít recept ze skvělého blogu Kublanka zde), nebo je můžete nahradit dobrou čerstvou francouzskou bagetou. Vietnam byl koneckonců francouzskou kolonií a jejich bagety a obecně pečivo je právě pozůstatkem někdejší francouzské nadvlády. Což mi připomíná, že do Bahn mi se často vtírá také máslo s paštikou, resp. paté, - taky jasný francouzský vliv ;-).
Na nakládanou zeleninu:
- 2 střední mrkve,
- 1 střední ředkev daikon,
- 2 lžíce cukru,
- 1/2 lžičky soli,
- 3 lžíce rýžového nebo světlého jablečného octa,
- 2 lžíce sezamového oleje,
- voda k naředění (cca 0,5l)
Na masové kuličky:
- 500 g mletého vepřového masa (nebo mix vepřové + hovězí),
- hrst čerstvého koriandru (klidně i nať),
- 1 větší jarní cibulka,
- 3 stroužky česneku,
- 1 lžíce rybí omáčky,
- 1 lžíce Srirachy,
- 2 lžičky cukru,
- 1 lžíce kukuřičného škrobu,
- sůl a pepř
Na dokončení:
V mezičase smíchejte majonézu se srirachou, nakrájejte chilli papričky na tenké plátky, jarní cibulku na šikmé plátky, koriandr posekejte na hrubo a okurku omyjte a pokrájejte na tenké špalíky či plátky.
Dejte si rozehřát silnostěnnou pánev s trochou oleje či sádla. Z lednice vyjměte masové kuličky a opečte je do zlatava na pánvi. Vyjměte jednu kuličku a rozkrojte, ujistěte se, že střed není syrový (případně opékejte déle, na nižší teplotu a často obracejte).
Bagety podélně rozkrojte, vydlabejte střed a případně mírně opečte v toustovači. Vydatně pomažte ochucenou majonézou. Pokladťe okurkou, masovými kuličkami, chilli, nakládanou zeleninou, koriandrem a jarní cibulkou. Podávejte.
- 4 čerstvé bahn-mi nebo francouzské bílé bagety,
- 5 lžic kvalitní majonézy,
- 2 lžíce Srirachy,
- čerstvý koriandr,
- chilli paprička dle vaší chuti,
- jarní cibulka,
- okurka,
V mezičase smíchejte majonézu se srirachou, nakrájejte chilli papričky na tenké plátky, jarní cibulku na šikmé plátky, koriandr posekejte na hrubo a okurku omyjte a pokrájejte na tenké špalíky či plátky.
Dejte si rozehřát silnostěnnou pánev s trochou oleje či sádla. Z lednice vyjměte masové kuličky a opečte je do zlatava na pánvi. Vyjměte jednu kuličku a rozkrojte, ujistěte se, že střed není syrový (případně opékejte déle, na nižší teplotu a často obracejte).
Bagety podélně rozkrojte, vydlabejte střed a případně mírně opečte v toustovači. Vydatně pomažte ochucenou majonézou. Pokladťe okurkou, masovými kuličkami, chilli, nakládanou zeleninou, koriandrem a jarní cibulkou. Podávejte.
Žádné komentáře:
Okomentovat